PVV tegen windturbineparken in Emmen

Mijn naam is Sonja Kort, ik woon in Emmen en zit in de Provinciale Staten voor de PVV.
Ik ben een geboren en getogen Drent en vindt het verschrikkelijk dat er in onze mooie Provincie op diverse plaatsen windparken worden gebouwd!
Ik denk dat iedereen een mooie windmolen wel kan waarderen, je weet wel die hebben vaak een rieten kap en wieken van hout. De afzichtelijke windturbines van minimaal 150 meter hoog zijn een heel ander verhaal. Naast een enorme horizonvervuiling zijn ze ook een gevaar voor de vogels, wanneer vogels in aanraking komen met de wieken nou ja dan vliegen ze niet meer. Ik hoorde laatst al iemand zeggen die windturbines! Het zijn gewoon vogelgehaktmolens! Helaas maakte deze persoon geen grapje!

Maar er zijn nog meer nadelige gevolgen zoals: de slagschaduw, de lage tonen die ze voort brengen, welke wel degelijke invloed hebben op het menselijk lichaam.
De waardedaling van de woningen: hoe dichter een woning bij een turbine staat hoe groter de financiële gevolgen zijn. Want ja wie gaat er nu vrijwillig naast een windturbine wonen!
Woningen worden hierdoor onverkoopbaar met alle gevolgen van dien. Onderzoekers van het Tinbergen Instituut hebben onderzocht dat de waarde daling van woningen in de directe omgeving van een windpark gemiddeld tussen 1,4 en 2,3 % ligt. Echter wanneer het de nieuwste en hoogste windturbines betreft kan het zelfs oplopen tot 5%! Hoe groter de turbines hoe groter de wieken des te groter is de waarde daling. Ook de afstand tot woningen is bepalend voor de invloed van de waardevermindering. In de gemeente AA en Hunze bijvoorbeeld is de WOZ-waarde van ruim 600 panden omlaag gegaan variërend van 2,5 tot maar liefst 12,5%! Dit heeft voor in ieder geval al 1 ondernemer betekend dat hij zijn woning gedwongen moet verkopen.

Maar ach mensen maak u niet ongerust hoor er is een gebiedsfonds waar geld in gestort wordt door de initiatiefnemers, het is echter de vraag of er wel winst gemaakt gaat worden. Als er geen winst gemaakt word, word er dan kan er ook geen geld in het fonds gestort? Wellicht weet het college hoe dit zit.
Dus ach mensen ja je krijgt een windturbine in je achtertuin, je woning is minder waard, je gezondheid loopt gevaar maar ach er komt een gebiedsfonds waaruit je geld krijgt dus zo kun je slapend rijk worden. Of toch niet helemaal slapend want het kan zijn dat je wakker ligt van het geluid van de turbines.
Er wordt nu door de gemeente gekozen voor de minst slechte oplossing! De minst slechte oplossing. Maar de minst slechte oplossing blijft dan toch ook een slechte oplossing!

Als inwoner van Emmen, van Drenthe vindt ik het jammer dat de gemeentes zich zo gemakkelijk neerleggen bij de opdracht welke ze van de provincie opgelegd hebben gekregen. Wanneer alle gemeentes een vuist hadden gemaakt en hadden gezegd: als Provincie Drenthe wij willen hier geen windturbines! dan was er een duidelijk signaal afgegeven naar het Provinciale bestuur en naar het Rijk.
Onze mooie gemeente en provincie gaan wij verpesten, landschappelijk vernietigen door het plaatsen van deze turbines. Wij de inwoners krijgen te maken met de vele nadelige gevolgen voor onder anderen de waarde van onze woningen. Nadelige gevolgen voor onze gezondheid van ons zelf, onze kinderen.
Maar gemeente Emmen Het is nog niet te laat! Kom nu in actie voor jullie inwoners die deze turbines niet willen! Wees eens politiek ongehoorzaam en zeg tegen minister Kamp: Die windturbines die plaats je maar ergens anders maar wij willen ze niet!

Ingesproken door Statenlid Sonja Kort tijdens de commissievergadering Wonen en Ruimte van de gemeenteraad Emmen op 1 juni 2016.