De PVV maakt zich zorgen over de komst van de wolf naar Drenthe. Het aantal wolven en roedels neemt in Duitsland steeds verder toe er heeft zich al een paartje gevestigd in het Duitse Meppen waarvan uit beelden bekend is dat zij 5 jongen hebben gehad dit jaar. Deze jongen zullen zich ook ergens moeten vestigen en vanuit het Duitse Meppen is het maar een klein stukje lopen naar Nederland naar Drenthe.

Zoals de situatie nu is hebben wij in Drenthe alleen nog maar te maken met zwervende wolven, je hier tegen te wapenen is vrij lastig. Anders wordt het wanneer het dier zich hier gaat vestigen.
Ze hebben dan hun eigen territorium welke zij ook zullen verdedigen, helemaal als er op dat moment jongen aanwezig zijn.

Een volwassen wolf eet ongeveer 6 kilo vlees per dag.
De wolf doet zich tegoed aan de reeën en andere kleinere dieren welke zij in de natuur tegenkomen maar ook kleinvee is voor hun een smakelijk hapje. Het gaat hierbij om geiten, schapen, kalveren en veulens maar ook aanvallen van een wolf op een volwassen dier komen voor.

Het aantal waarnemingen van de wolf in onze Provincie neemt toe echter een waarneming is natuurlijk geen officiële bevestiging dat het daadwerkelijk om een wolf gaat. Om u een beter beeld te geven van de schade die de wolf kan aanrichten heb ik hier een overzicht van geregistreerde schades door de wolf in 2018.

In al deze schadegevallen is het definitief vastgelegd dat de schade is veroorzaakt door de wolf:
7 oktober Dalerpeel 4 schapen
4 oktober Orvelte 3 schapen
3 oktober Orvelte 1 schaap
Mei Hollandscheveld 6 schapen
Mei Ekehaar 2 schapen
April Zwinderen 1 schaap
April Drogteropslagen 1 schaap
April Kerkenveld 1 schaap
April Alteveer 2 schapen
April Zuidwolde 2 schapen
Maart Alteveer 3 schapen
Maart Oosterhesselen 4 schapen
Maart Benneveld 6 schapen
Maart Zuidwolde 3 schapen

Dit betreft alleen schades welke gemeld zijn bij de organisatie BIJ12 (die alle schadevergoedingen regelt voor de provincies), het is dus mogelijk dat er meerdere schades zijn maar die zijn dan niet gemeld.

Het is volgens ons van belang dat er nu al duidelijke afspraken worden gemaakt betreffende de wolf zodat we enigszins voorbereid zijn om zijn komst vandaar dat wij met drie moties komen.

Het huidige wolvenverdrag is gebaseerd op rondtrekkende individuele wolven en niet op roedels welke zich in onze provincie vestigen.

Onze 3 moties over de wolven (op verzoek aangehouden tot nadere informatie over het definitieve Wolvenplan van het IPO - Inter-Provinciaal Overleg - ons heeft bereikt).

- Motie Schadevergoeding Wolf
- Motie beheren Wolf
- Motie vergoeding preventiemiddelen Wolf

Uitgesproken door Sonja Kort
Tijdens de Statenvergadering van 19 December 2018

Sonja Rixtum small

PVVstemmers bedankt

banner-talent

 
Poster Staten 2015

nieuwsbrief